Gyógyítási és egyéb tanácsok a tetováláshoz és a testékszerhez

AZ ELSŐ TETOVÁLÁS

A tetoválások manapság hozzátartoznak a mindennapi utcaképhez, a médiában is folyamatosan feltűnik a téma, így simán eszünkbe juthat, hogy nekünk is kéne egy ilyen szép kép, amellyel a bőrünket díszíthetnénk. Tetováló stúdiót is biztosan fogunk találni, hiszen szinte túlkínálat van belőlük. Azonban azt, hogy mit, hová és kivel tetováltatunk, már jobban át illik gondolni. A tetoválás örök és a komoly hibákat később egyáltalán nem, vagy csak komoly nehézségek, és anyagi áldozat árán lehet eltüntetni! Ezért elsősorban a kezdőknek kihagyhatatlan, hogy ezeken a főbb kérdéseken elgondolkodjanak, így a köv. az információkat, főleg az ő figyelmükbe ajánljuk.

MIÉRT AKAROK TETOVÁLÁST?

Játszol a gondolattal, hogy tetováltasd magad? A legelső, amit meg kell kérdezned magadtól, hogy miért akarsz tetoválást, és mióta gondolkodsz rajta. Spontán, mondjuk egy filmben feltűnő tetoválás hatására döntöttél így, vagy már évek óta figyelgeted a tetoválásokat és a különböző mintákat? Minél tovább foglalkoztál a témával, annál kisebb az esélye, hogy megbánod választásodat. Ellenben ha egy pop vagy filmsztáron látott tetoválás hatására döntöttél így, vagy, mert a barátaid beszéltek rá, várj néhány hónapot, hogy meglásd, akkor is így gondolod e még a dolgot. Ugyanis valószínűleg nincsen szükséged egy tetkóra, csak mert az a divat.

NE TÜRELMETLENKEDJ!

A következő, amit meg kell, hogy kérdezz magadtól, hogy fel vagy e készülve arra, hogy esetleg utazással és hosszabb várakozási idővel is számolnod kell? Annak ellenére, hogy már minden városban több stúdió is üzemel, elsőrangút nyilván nem fogsz minden sarkon találni, és ezeknél a tetováló mestereknél könnyen előfordulhat, hogy hónapokat kell várnod, míg sorra jutsz. De ha az elhatározásod komoly, akkor ezek a dolgok nem rettenthetnek el. Nyilván fogsz olyan stúdiót találni, ahol azonnal is elvállalnak, de a türelmetlenség nagyon rossz tanácsadó ebben az esetben, hiszen a hibát egész életeden át viselned kell majd.

HOVÁ TETOVÁLTASS?

Az, hogy melyik testrészedet tetováltasd ugyancsak fontos kérdés. Mostanában gyakran tetováltatnak fiatalok olyan helyekre, mint a nyak, az alkar, vagy a kézfej.

Mivel a tetoválás témája szinte folyamatosan jelen van a médiákban, könnyen olyan érzésünk támadhat, hogy ez teljesen hétköznapi dolog. Azonban egy munkahelyen, vagy éppen munka keresése közben, ezek az állandóan látható tetoválások hátrányosak lehetnek. Az alapján testrészt választani, hogy hol fáj a legkevésbé, ugyancsak teljesen felesleges. A fájdalom egy szubjektív dolog. Előre szinte megjósolhatatlan, hogy neked fájni fog-e, avagy teljesen oké-nak fogod érezni. Évek múlva meg úgysincs semmi jelentősége, hogy az alatt a (relatíve) rövid idő alatt, míg a tetoválásod elkészült, volt e néhány élesebben érezhető pillanat.

HOGYAN FOG REAGÁLNI A KÖRNYEZETEM?

Gondolj utána, hogy jelenleg milyen munka, család és szociális környezetben létezel, és hogyan alakulhat ez a jövőben. Elképzelhető, hogy olyan munkahelyen fogsz dolgozni, ahol a tetoválások problémát jelentenek? Hogyan fog a tetoválásodhoz viszonyulni a családod, életed párja és a barátaid? Készülj fel rá, hogy esetleg nem mindenkinek fog tetszeni az elhatározásod, és gondolj utána, hogy tudod-e kezelni az esetleges negatív kritikákat. Kevesebbeknek van olyan szerencséjük, hogy a szüleik is viselnek tetoválásokat, akik így toleránsabban állnak ehhez a témához. De jegyezzük meg azt is, hogy elsősorban a viselkedése minősít egy embert, nem az, hogy tetoválva van-e.

MILYEN MINTÁT, MILYEN STÍLUSBAN?

Milyen motívumot szeretnél? Hagyjál magadnak időt, hogy ezt átgondolhasd! A tetováló magazinokból, nemcsak a motívumok sokrétűségét, hanem a különböző stílusokat is megismerheted. Például egy kígyót lehet akár fotó realisztikusan, vagy klasszikus stílusban, esetleg tradicionális japán megjelenítésben, kelta csomóként vagy fekete, ornamentikus mintaként is ábrázolni.

TISZTA A STÚDIÓ?

A legfontosabb dolog egy tetováló stúdióban, a tisztaság és higiénia. Ha azonban a stúdió elhanyagoltnak, rendetlennek, ne adj Isten, koszosnak tűnik, akkor meg kell, hogy szólaljanak benned a riasztócsengők. Minél tisztábbnak tűnik a hely, annál jobb. Nyugodtan kérdezz rá és magyaráztasd el a tetoválóval lépésről lépésre, hogy hogyan készíti el a tetoválásodat és közben milyen higiéniai, egészség megóvó intézkedéseket tesz. Nyugodtan kérdezz vissza, ha nem értesz valamit. Természetesen a tetoválónak, a munka közben, egyszer használatos latex kesztyűt kell viselnie, amelyet a szünetekben le kell vennie, és utána újat kell húznia. Amit munka közben a kesztyűs kezével megfog (pld. lámpa, lemosó flakon, tápegység, clipcord, gépek) annak le kell lennie fóliázva. A szájmaszk nem ÁNTSZ előírás, de javasolják a tetoválóknak. A tűk, a tűvezetők és a markolatok steril csomagolásban kell, hogy legyenek, amelyet a tetováló csak a tetoválás megkezdése előtt bonthat ki. Ha kéred, meg kell, hogy mutassa a sterilizálót is, amellyel dolgozik. Ezeket a gépeket félévente ellenőrzi az ÁNTSZ, a sikeres tesztről a tetoválónak hiteles igazolással kell rendelkeznie. Ennél is áttekinthetőbb helyzetet teremt az, ha a tetoválód egyszer használatos felszerelésekkel dolgozik. A festékgyártó cégek közül a jobbak, sterilizált, leplombált, gyártási idővel és a festék alkotóelemeinek felsorolásával ellátott festékeket árusítanak. Nyugodtan kérdezz rá, hogy a tetoválód ilyen festékeket használ-e, mert ez is része a biztonságosan elkészített tetoválásnak.

MENNYIRE JÓ A TETOVÁLÓD?

A következőkben meg kell győződnöd róla, hogy milyen minőségű tetoválásokat tud készíteni a tetováló. Ennek a tetováló művész portfóliójában nézhetsz utána, de ugyanolyan elsőrendű tájékozódási pont, pld a Tattoo Magazin, ahol hónapról hónapra jelennek meg a magyar tetováló szakma színe javának a munkái. VIGYÁZAT! Néhány kevésbé tehetséges tetováló a magazinokból lopja azokat a képeket, amelyeket aztán saját munkájaként ad elő. Sajnos arra is van példa, hogy mások által készített tetoválásokkal hirdetik magukat. Ezért is biztonságosabb az MTSZ stúdióiban tetováltatni, mert a magazinon és a weblapon (www.tattooart.hu) keresztül hivatalos információkhoz juthatsz ezekről a vállalkozásokról. Ha egy tetováló nem tagja a Magyar Tetoválók Szövetségnek, az már eleve okot ad némi bizalmatlanságra. Stúdiónk alapító tagja a Szövetségnek.

A TETOVÁLÓ SZAKÉRTŐJE VALAMELYIK STÍLUSNAK?

Kérdezd meg a tetoválód, hogy esetleg specializálta e magát, vagy különösen ismeri e valamelyik stílusirányzatot. Tudnod kell, hogy jó kezekben van e a mintád, avagy mást kell megbíznod vele. Egy professzionális tetoválónak, aki pld a tradicionális japán tetoválások szakértője, nem fog gondot okozni, hogy egy kollégáját ajánlja, aki a realisztikus portrék specialistája, ha Te éppen egy realisztikus kutyaportrét szeretnél. Stúdiónk munkatársai, kimagasló rajztudással rendelkeznek, így nekik semmi gondot nem okoz, a különféle stílusú minták közötti mozgás, sőt ezeket a különféle irányzatokat, a csak rájuk jellemző, egyedi stílusjegyekkel is ki tudják bővíteni.

MEGÉRT TÉGED A TETOVÁLÓD?

Úgy érzed, hogy a tetováló megérti, hogy mit szeretnél? Egy hullámhosszon vagytok? Vagy inkább az a benyomásod, hogy elbeszéltek egymás mellett? Egyrészt érdemes meghallgatni a tanácsait, ötleteit, mert ő a szakember. Készülj fel rá, hogy szakmai kérdésekben nem fog engedni egy laikus kérésére. Másrészt viszont nem kell hagynod magad rábeszélni olyasmire, amit eredetileg nem is akartál. Soha ne hagyd magad sürgetni. Ha a megbeszélés után nem vagy biztos a dolgodban, inkább várj néhány napot, hogy átgondolhasd, mi az, amit szeretnél és mi az, amit nem. De az biztos, hogyha a tetoválóddal jól megérted magad, sokkal személyesebb hangvételű tetoválásokhoz juthatsz.

BÍZZ AZ ÍTÉLŐKÉPESSÉGEDBEN!

Maradj kritikus és használd az eszed! Sajnos a tetoválók között vannak nagy mesemondók is, akik a legabszurdabb történeteket találják ki, annak igazolására, hogy miért néz ki olyan szarul a tetoválás, amit készítettek. Pld a satírozások és a kontrasztok később jönnek elő, mert a bőr még dolgozik. A tény azonban az, hogy a tetoválás frissessége nem sokban befolyásolja a későbbi látványt, és egy olyan tetoválás, amely hulladéknak néz ki, az sajnos az is. Ezen még a legszebb mese sem segít. A logika szabályai a tetoválás világában is működnek, ha használod az agyad, gyorsan kiderül, ki akar átverni, és kitől kaphatsz szakmailag megalapozott információkat. Minél több ismeretet szerzel a témáról, annál jobban védve vagy azoktól a suttyóktól, akik a vendégeik kárára növelik a bevételeiket.

Tartsd be a tetováló által javasolt, kezelési tanácsokat!

Természetesen a stúdió és a tetováló kiválasztása az egyik legfontosabb dolog, de még a legjobb tetováló is tehetetlen, ha a vendégei, a friss tetoválásukat akár lustaságból vagy éppen érdektelenségből nem kezelik megfelelően a gyógyulási idő alatt. A legtöbb stúdióban nemcsak szóban kapsz információkat a gyógyulási fázisról és a kezelési jó tanácsokról, hanem egy nyomtatott útmutatót is mellékelnek az elkészült tetoválásod mellé. Nyilván minden tetoválónak megvan a maga jól kipróbált módszere, s mivel több út is vezet Rómába, elképzelhető, hogy ezek a kezelési útmutatók némiképpen eltérnek egymástól. De amennyiben néhány jól meghatározható alapelvet betartasz, nem lehet probléma a gyógyulási szakaszon biztonságosan átjutni. Szóval, a dolognak ez a része a Te dolgod, Neked kell figyelned rá, hogy a tetoválód javaslatait követve a gyógyulási idő után, egy szép tetoválás, büszke tulajdonosa lehess.

Az alapok- így kezeld a friss tetoválásodat!

A friss tetoválás, gyógyászati szempontból egy horzsolásnak felel meg. Az első néhány napban olyan érzésed lesz a frissen tetovált bőrfelületen, mintha leégtél volna a napon. Mivel a bőrödet a tetováló tű egy (aránylag) nagyobb felületen megdolgozta, ennek a felületnek gyógyulnia kell. Ez az idő néhány nap és három hét között mozog, attól függően, hogy milyen gyorsan gyógyulnak a sérüléseid, és, hogy milyen intenzíven kellett a mintát a bőrödbe jutatni. A hátra, hasra vagy mellre készített tetoválások a legtöbb esetben gyorsabban gyógyulnak, mint a kezekre és lábakra készítettek. Egy vékony var képződik a friss tetoválás felületén, amely magától le fog jönni. Az odaszáradt vér és a sebnedvek, a felesleges festékmennyiséggel együtt már az első napokon távoznak a tetoválásról. Ez gyakran megtéveszti azokat, akiknek még nincsen tapasztalatuk, de a festékanyag távozása nem azt jelenti, hogy a komplett tetoválás el fog tűnni, hanem csak azt, hogy a felesleges mennyiség távozik. Szóval semmi pánik, ez teljesen normális, a gyógyulási folyamat része. Nagyon fontos, hogy a tetoválást fedő var magától jöjjön le.  Ha mondjuk vakarással, távolítod el, mielőtt még meggyógyult volna a felület, könnyen lehet, hogy felsérted ezt a finom, friss bőrfelületet, és ez által a sérülés által tényleg eléred, hogy hiányozzon festék a tetoválásodból. Ezek sérülések, festék nélküli, bőrszínű „lyukakként” ismerhetők fel. Veszélyes ugyancsak, ha a friss tetoválás felületébe beleragad a ruházat, mert ez is oda vezethet, hogy sérüléseket okozhat, amelyek miatt a festék is kijöhet. Ez megelőzheted azzal, hogy a friss felületet, az első néhány napban fóliával feded be.  Figyelned kell arra is, hogy a var, ha kiszárad, törékennyé válik, amely ugyancsak a tetoválás rovására mehet. Ennek elkerülése végett napi három-négy alkalommal be kell kenned vékonyan a felületet, valamely Panthenol tartalmú kenőccsel. Ezzel nem csak a felület kiszáradását akadályozod meg, hanem a gyógyulást is gyorsíthatod. A friss tetoválást víz érheti, tehát lemoshatod nyugodtan, de nem árt, ha kiáztatást elkerülöd, és lehetőleg nem alkalmazol agresszív hatású kozmetikumokat ezen a felületen. Fürdés után a felületet óvatosan szárítsd meg. Feltétlenül ellenjavallt úszni és szaunázni, mert túlzottan is felpuhítja a friss tetoválásodat. Míg a bőrfelület teljesen regenerálódik, egy hónap is eltelhet, ezért ez idő alatt felesleges napozással vagy szoláriummal megterhelni azt. Természetesen ezután is figyelned kell a napozásnál az UV védelemre, mert az tönkreteheti a tetoválásod színeit. Ha nyaralóhelyen tetováltatsz, érdemes az időpontodat, közvetlenül a hazautazásod előtti időre lebeszélni.

Mit tehetsz még azért, hogy jobban előkészíthesd az első tetoválásodat?

Minél többet tudsz a tetoválásról, annál jobban elő tudod készíteni, és el tudod tervezni az első tetoválásodat. Beszél olyan barátaiddal és ismerőseiddel, akik viselnek tetoválást, és ezáltal rendelkeznek tapasztalatokkal témáról. Informálódj a tetováló magazinokból, az MTSZ honlapjából (www.tattooart.hu), látogass meg minél több stúdiót a környékeden, hogy össze tudd őket hasonlítani. Ha van rá lehetőséged, látogass meg néhány tetováló Expót, beszélj a tetoválókkal és a látogatókkal.

Mit ne tegyek?

Manapság egyre többször lehet olvasni, hogy a tetoválások eltűntethetőek bizonyos lézeres eljárásokkal. Ettől olyan érzésünk támadhat, hogy elég csak néhány évre készítetni a tetoválást, mert aztán úgyis eltávolítható, amennyiben már nem tetszene a választott minta. Azonban a lézeres kezelések nagyon drágák, az eredményük nem garantált, gyakran fájdalmasak és az esetek nagy részében, hegek vagy pigment hiányos részek maradnak vissza a bőrfelületen. Tehát, amennyiben nem vagy biztos benne, hogy egy életen át tudnád viselni a tetoválásodat, inkább hagyd az egészet. De talán egy megnyugtató újdonságról is beszámolhatunk, ugyanis a Harvardon kidolgoztak egy olyan tetováló festéket, amelyben a pigmenteket egy műanyag mikro- kapszula veszi körül, amelyet a legegyszerűbb lézeres eljárással, gond nélkül szét lehet robbantani, ezáltal tökéletesen és biztonságosan eltűntethető lesz a tetováló festék. A festék engedélyeztetése még most folyik, és amennyiben a piacra kerül, lehet, hogy forradalmasítja a tetoválási szokásokat.

Az un. Temptattoo-k, vagy bio-tetoválások sem jelentenek alternatívát. A bőrgyógyászok már néhány éve bebizonyították, hogy az eltűnős tetoválások nem működnek. Tehát az a kijelentés, hogy a festék felszívódik 3-5 év múlva, teljesen légből kapott. Ne dől be neki! Másrészt ezeknek a bio- tetoválásoknak a kidolgozottsága, szinte soha nem éri el, azt a szakmai szintet, amit egy tetoválástól elvárhatsz.

Nem érdemes továbbá a legalacsonyabb ár alapján kiválasztani a tetoválódat. Mit érsz vele, ha az alacsony ár miatt, a tetováló a higiénián spórol? Másrészt ugyanazt a mintát, két különböző stúdióban, két különféle kidolgozással és minőségben kaphatod meg. Egy jó tetoválás megéri az árát, és jobb, ha tudod, hogy nem mindig a legjobb stúdió a legdrágább.

AZ ELSŐ PIERCING

A következőkben egy, a tetoválással összeforrott ágazatról, a testékszerek témaköréről olvashattok egy összefoglalót. Mivel testékszerek is gyakran feltűnnek a médiákban, nemcsak a tetoválások, ezért sokan érdeklődnek a test díszítésének e módozata iránt, így talán nem árt, ha néhány dolgot tisztábban lát az, ki éppen most szeretné egy piercinggel megajándékozni magát. Az előző alkalmazott tematika szerint rendszereztük a főbb tudnivalókat a könnyebb eligazodás kedvéért.

AZ ALAPOK

A testékszer és a tetoválás viselése között, az egyik legfőbb különbség az, hogy a testékszer, ha már meguntuk kivehető, tehát nem kíván egy életre szóló elkötelezettséget. Éppen ezért, talán egy kicsit könnyebb megbarátkozni a viselésének gondolatával. Ez a felfokozottabb érdeklődés azonban azt is jelenti, hogy sajnos sokak gondolják azt, hogy el is tudják a testékszer behelyezésének a műveletét végezni. (Láttunk már olyat, hogy órajavító műhelyben, fémreszelékkel borított asztal mellett a sámlin, készítette el az órás a piercinget.) Nem mindig, de nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy ha egy tetováló stúdióban érdeklődünk testékszerek után, akkor jó helyen járunk. Azért is érdemesebb egy hivatalos szalonban készíttetni a piercinget, mert a higiéniai alapkövetelmények, és az eszközök adottak, nem úgy, mint a házilag készülők esetében. Általában nem kell időpontot egyeztetni a stúdiókban egy testékszer behelyezésre, de soha nem árt előtte, legalább telefonon informálódni.

MILYEN ÉKSZERT VÁLASSZUNK?

Az ékszereket mára szerencsére hihetetlen formaválasztékban vásárolhatjuk meg, valamint a felhasznált anyagok skálája is igen széles. Nem érdemes azonban butikokban vásárolni az ékszert, mert a legritkább esetben ért az eladó a témához, és bármilyen méretű, formájú és anyagú ékszert eladnak a vevőnek. Ő ez elviszi egy stúdióba, hogy szúrják be, ott meg ránéznek, és egyből mondják, hogy lehet másikat venni, mert túl nagy, vagy rossz a menete, vagy egyszerűen csak nem arra a helyre való a hozott ékszer, ahová a kliens szeretné. Azokban a stúdiókban, ahol komolyabban foglalkoznak a testékszerekkel, a választék mellé, már az ékszer kiválasztásánál is hasznos információkat kaphatsz. Első piercingnek, valószínűleg egy klasszikusan egyszerű formájú ékszert fognak ajánlani, a könnyebb és gyorsabb gyógyulás érdekében. A legyógyult ékszert viszont már vígan cserélgethetjük magunk is, az alkalomnak megfelelő variációra. Innen nézve nincsen különbség a testen hordott és bőrbe szúrt ékszerek között. A különböző testrészekre különböző formájú ékszerek valók, nem érdemes nem odavalóval, vagy méretben nem oda illővel próbálkozni, mert nem gyógyul le soha rendesen, vagy a test eleve kidolgozza magából. A bonyolultabb formájú ékszerek is alkalmi viseletnek minősülnek. A legjobb gyártók minőségi termékei nem olcsók, akár (nemes) fémből, akár természetes anyagokból készültek. De sok cég nyújt megfizethetően jó minőséget, ezért szerencsére van választási lehetőség, az anyagiak terén is. Persze sajnos rengeteg silány termék is forgalomba kerül, ezeknek nagy része a bizsuboltokban landol. A felhasznált anyagokról, és az engedélyekről a gyártó ad ki tanúsítványt.

A HIGIÉNIA

Ez a legfontosabb dolog. Egy piercig behelyezése, szakértelmet és gyakorlatot igényel, mindemellett nem sok eszközre van hozzá szükség. Pont ezért is fontos, hogy az a kevés, ami kell, profi szintű legyen. A testékszer behelyezőnek egyszer használatos (lehetőleg párban csomagolt) steril latex kesztyűt kell viselnie munka közben. Az ékszert sterilizálás után lehet behelyezni. Ehhez a legjobb, az amúgy külföldön széles körben használt eszköz, az ún. üveggyöngyös sterilizáló. 225 fokon 15mp alatt sterilizálja le ékszert. Nyilván a műanyag ékszerek megsemmisülnek ezen a hőfokon, de az biztos, hogy a többi ékszer részére ez a biztonságos módszer, és nem az, hogy csak le van fújkálva valami fertőtlenítő oldattal. Nagy általánosságban az ékszer behelyezéséhez véna kanült használnak, ennek steril csomagolását is csak a felhasználás előtt lehet felbontani. Néhány nagyokos sajnos füllyukasztó pisztolyt használ erre a célra, a hozzávaló nikkeles ékszerrel. Ez teljesen hibás megközelítés! A fogókat, csipeszeket ugyancsak steril tasakból kell elővenni. Ha valahol nem ilyen előkészületeket látsz, jobb, ha meggondolod magad, és másik stúdiót keresel, ugyanis biztosan nincsen szükséged egy elfertőződött testékszerre.

A GYÓGYULÁS

A szúrás csatornája, amelynek a hossza az ékszer méretéhez igazodik, középről kezd mindkét irányban kifelé gyógyulni. Ha a teljes gyógyulás előtt eltávolítjuk az ékszert, akkor a szúrási csatorna a testrésztől függően, akár néhány nap alatt is összenőhet, és az ékszert nem lehet visszatenni, csak újra szúrni. A különböző testrészeken különböző ideig gyógyulnak a piercingek. Az egyénenként változó regenerálódási sebességet is beleszámolva, ez az idő egy hét és másfél hónap között mozog. Feltétlenül szükséges, hogy aktívan ápold ez idő alatt. A krémek nem ajánlottak, mert elzárhatják a szúrási csatornát, megnövelve a fertőzések veszélyét. Vagy kamillával, vagy erős gyulladás esetén 3%-os, gyógyszertári hidrogén peroxiddal ecseteld napi három-négy alkalommal. Amíg friss, nyugodtan védheted egy gézlap ráragasztásával, így a ruházat, vagy egy váratlan mozdulat, nem okozhat fájdalmat. Az eljárás maga szinte fájdalommentes, mert ahol lehet, ott fagyasztó sprayt használnak érzéstelenítésre, bár meg kell jegyezni, hogy a –40 fokos jegelés egy érzékenyebb bőrtípuson lassan gyógyuló nyomot hagyhat. Mivel ez gyakorlott testékszer behelyező gyorsan dolgozik, nem kínozza a vendéget, elviekben pár perc az egész eljárás. A legyógyult piercinget rendszeresen ki kell venned, és le kell tisztítanod. Ha meguntad és többet nem akarod hordani, később csak egy apró heg fog emlékeztetni azokra az időkre. Érdemes még megjegyezni, hogy az emberek egy nagyon kis százalékánál, a legjobb minőségű ékszer esetében is előfordulhat, hogy a teste nem fogadja be a díszt.

A PERCING TÖRTÉNELME ÉS FAJTÁI

Sokszor esett már szó a testékszerek történelméről, ezért csak gyors, összefoglaló jelleggel érintsük a témát. A Föld, szinte minden népének népművészetében megtalálható. A legújabb korba a tetováló szubkultúra, valamint a motoros, punk, s/m, ghotic, fétis és homoszexuális szubkultúrák örökítették át. A tetoválás közkedvelté válásával ez is elhagyta a szubkultúrák kereteit és ismét elfoglalta a helyét a széles kultúrában. Mindennek a legnagyobb hátránya az, hogy bár ez a felnőttek „játéka”, a diákok között is közkedvelt önkifejezési forma lett, ezzel jogosan vívva ki az idősebb generáció rosszallását.

Legalább háromféle piercing fajtát különböztetünk meg. A testékszeren a testbe szúrva hordott ékszereket értjük. Ezek egy része akár örökké hordható, mert a kiválasztott testrész alkalmas erre, másrészük alkalomra készül, és rövidtávon hordják. Az intim piercing a nemi szervek ékszerezését jelenti, amelynek könnyedebb változataihoz nem kell nagy elszántság, azonban főleg férfiak esetében a bonyolultabb beavatkozásokat is megkívánó ékszerezés esetén, már szükséges egy nagyon komoly elhatározás. Az ilyen piercingek elkészítését azonban elvétve vállalja bárki is, úgyhogy keresgélhet egy jó darabig az, aki ilyesmire vágyik. A dermal piercing, olyan bőr alá helyezett ékszer, amelynél a bőrfelületből csak a dísz áll ki, ezáltal is egyedi vizuális hatást elérve. Ehhez speciális alakú ékszereket használnak.

Ezzel összefoglalónk végégre értünk, reméljük tudtunk segíteni abban, hogy jobban átlásd a tetoválás és testékszerek standardjainak témakörét, és mikor arra kerül a sor, hogy meglepd eggyel magad, akkor ne teljesen dilettánsként kelljen döntened.